Selectează o Pagină

SĂRBĂTOARE GASTRONOMICĂ LA SĂLACEA

Duminică, la Sălacea s-a desfășurat cea de-a treia ediție a festivalului „Gâsca de Valea Ierului”, un eveniment dedicat sărbătorii Sfântului Martin.

Valea Ierului – o regiune celebră, în trecut, pentru vinuri, conace și moșieri, a fost cuprinsă în strategia de promovare turistică. Parte a acesteia o reprezintă și evenimentele menite să promoveze tradițiile locului. Conceput în urmă cu doi ani, festivalul-concurs „Gâsca de Valea Ierului” este organizat de ziua Sfântului Martin, o sărbătoare importantă pentru comunitățile din microregiune. Și dacă anul trecut, la concursul gastronomic s-au înscris patru echipe – Sălacea, Otomani, Săcueni și localitatea înfrățită Hortobágyi – la ediția din 2018 au participat 10 echipe, care au pregătit preparate tradiționale din carne de gâscă, prezentate într-o manieră contemporană. Juriul, compus din 4 membrii, a asigurat diversitatea gusturilor pentru a avea un clasament nepărtinitor cu localnicii, maeștri în pregătirea rețetelor. În cele din urmă, podiumul a fost ocupat de echipele din Otomani, Marghita și cea a pompierilor voluntari din Sălacea.

Cea mai frumoasă gâscă

O noutate a ediției a fost concursul „Cea mai frumoasă gâscă a Văii Ierului”. Inițiativa nu a avut succesul scontat deocamdată, în concurs fiind înscris doar un singur exemplar.

Organizatorii au structurat un program ce a cuprins activități și pentru cei mici. Pentru a se familiariza cu jocurile specifice tinerilor din generațiile anterioare, copiii au avut la dispoziție un parc cu jocuri din lemn. De-a lungul zilei, peste 250 copii s-au bucurat de jocuri, atât în aer liber, cât și în sala Casei de Cultură din Sălacea.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Sursa: https://agentianewsbihor.ro/2018/11/13/sarbatoare-gastronomica-la-salacea/