Selectează o Pagină

MARGHITA: 1.069 EURO PE CAP DE LOCUITOR

          Primăria Municipiului Marghita derulează proiecte cu finanţare europeană în valoare de 16,8 milioane euro. Unul dintre acestea, în valoare de 1,013 milioane va permite reabilitarea, modernizarea și dotarea spațiilor Bibliotecii Municipale ,,Ioan Munteanu” pentru a crea un centru cultural-recreativ.

          Doar în ultimii doi ani, Primăria Marghita a depus spre finanţare 11 proiecte în valoare totală de 16.863.788,79 euro. Suma reprezintă finanţările efectiv atrase de municipalitate, ceea ce, la o populaţie de 15.770 locuitori, este echivalentul a 1.069 euro pe cap de locuitor. Valoarea cofinanţărilor este constantă la proiectele depuse după 2018, Uniunea Europeană asigurând o rată de finanţare de 98%. Depus spre finanţare în 2018, proiectul privind transformarea Bibliotecii Municipale ,,Ioan Munteanu” într-un centru cultural-recreativ este complex.

“Din valoarea de 1.013.706,88 euro se va reabilita clădirea bibliotecii, dar se va moderniza şi parcul central, se va realiza culoarul pietonal de legătură în zona centrală pentru a integra zona cultural-socială centrală a municipiului. Am semnat contractul şi estimăm că lucrările vor putea începe în luna iunie. În contractare se află două proiecte în valoare de 4,83 milioane lei fiecare. Este vorba de realizarea Centrului Educațional Multifuncțional ,,Octavian Goga”, ceea ce presupune dotarea colegiului naţional cu tehnică de calcul performantă şi realizarea unei săli de sport la nivelul superior al clădirii unde se vor ţine orele de educaţie fizică şi se vor organiza competiţii. Cel de-al doilea proiect în valoare de 4.833.333 euro presupune realizarea unui centru multifuncţional recreativ. Cele două proiecte au termen de finalizare data de 31 martie 2023”, ne-a spus primarul Pocsaly Zoltán.

       

Colaborare transfrontalieră

          Primăria Marghita a mizat şi pe finanţări din proiecte transfrontaliere. Prin ,,Pod administrativ între orașele din zona transfrontalieră româno-maghiară”, proiect finalizat în februarie 2020, autoritatea publică a achiziţionat computere şi softuri pentru a eficientiza serviciile către populaţie. Printr-un alt proiect, din care Primăriei Marghita i-au revenit 48.000 euro, s-a achiziţionat o scenă. Autoritatea publică locală a câştigat, prin programul ROHU, o finanţare de 1.689.494 euro, sumă din care până în 31 iulie 2022, se va construi un centru microregional pentru integrarea şi promovarea producătorilor locali. În cadrul noului centru se vor organiza cursuri de calificare pentru şomeri şi se va încerca gestionarea eficientă a forţei de muncă. Printre proiectele cele mai importante derulate de Primăria Marghita amintim dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal ,,Dr. Pop Mircea” cu aparatură medicală performantă, printre care şi un computer tomograf (proiect în valoare de 2,2 milioane euro) şi modernizarea iluminatului public, finanţat prin Programul Operaţional Regional, cu 1,74 milioane euro.

          Municipiul Marghita este de asemenea, partener în proiectul strategic pe sănătate al Consiliului Judeţean Bihor.

Veres Diana

Sursa: https://agentianewsbihor.ro/2020/05/17/marghita-1-069-euro-pe-cap-de-locuitor/