Selectează o Pagină

Buduslău

Pezentarea comuna Buduslău

         În documentele din 1552 numele comunei este ,,Bogyozló”. Numele comunei a suferit mai multe schimbări: 1863-1920 s-a numit Bogyoszló, în 1920 a fost numit Bodișlău, iar în anul1920 a primit numele de Buduslău, ceea ce a rămas până astăzi. Despre trecutul său istoric aflăm în însemnările din timpul lui Arpad. Cu numele Albiș primadată în anul 1373 ne întălnim, în forma Albeus.

        Satul Buduslău este așezat în partea de nord-vest al județului Bihor, care din 1955 formează o comună împreună cu satul Albiș, centrul este Buduslău. Este în vecinitate cu orașul Marghita la sud-est la o distanță de 8 km. La nord este așezat Sălacea, la nord-vest Otomani, la nord-est Cheț, la sud Albiș. Satul Buduslău este împărțit în două părți de pârâul Fancica: partea de sud și partea de jos. În partea de sud a traversat drumul, care a făcut legături între Dej și Sălacea. Acest drum a fost folosit pentru transportul de sare. Această stradă și astăzi poartă numele de “Sós út”.

        Terenul adminisrativ al comunei este în total 4663 hectare.

        Buduslău este înconjurat de: teren arabil, păduri, pășuni, dealuri, văi, izvoare, total 2100 de hectare. În intravilan și extravilan se găsesc (boabe de mărgele) locuri interesante: astfel e valea spre pădurea Cetariu un izvor numit ,,Groapa domnișoarei”, valea Pintekes, lac de acumulare în pădurea Cetariu, și stejarul din pădure care are aprox. 450 de ani. Pe teriroriul nostru se mai găsesc și multe monumente, care amintește de trecutul nostru și care au fost instalate pentru respectarea lor. Aceste sunt următoarele: Monumentul ridicat în cinstea Eroilor din cele Două Războaie Mondiale- Buduslău, Monument Eroilor din Primul Război Mondial din loc. Albiș,aici se ia în considerare monumentele din secolul XVIII Biserica Reformată din localitatea Buduslău și Biserica Reformată din sec. XV, din loc. Albiș, Monumentul Funerar al lui Sass Karoly, care a fost un preot de campanie, și tot în Albiș este Placă commemorativă a lui Irinyi Jozsef (unde au locuit familia Irinyi), Coloană memorială a frațiilor Irinyi, Bustul de bronz al lui Irinyi Jozsef(el a inventat chibritul).

          În prezent sunt 1985 de locuitori. La satul Buduslău și Albiș sunt terenuri potrivite pentru cultivarea cerealelor și pentru viticultură. Activitatea fundamentală și de trai al locuitorilor este agricultura și creșterea animalelor, dar sunt și familii care se ocupă cu legumicultura. Există și o familie care se deosebește de celelalte activități, deoarece se ocupă de olărit. Dintre locuitori, sunt multe persoane care s-au angajat în instituția de învățământ, din care sunt două grădinițe, o școală gimnazială cu clasele I-VIII, o școală gimnazială cu clasele I-IV, o școală gimnazială cu cls. V-VIII, și câte o bibliotecă. În ambele sate se găsesc câte un cabinet medical, în care doamna doctor asigură consultație non-stop pentru locuitori.

         Din punct de vedere cultural sunt activități care sunt organizate în căminurile culturale al satelor, ca de ex.: Balul primăverii, Balul recoltării al viței de vie, Balul de Moș Nicolae, Festivități de Iarnă, Sărbătorirea bătrânilor. Se află în programul activităților în aer liber: 1 Mai, care este organizat pe dealul care se află între Albiș și Buduslău, Sărbătorirea recoltei de grâu și a pâinelui nou, care este organizat cu ocazia zilelor satului. Momentul frumos al acestei activități este, când fetele din sat se îmbracă în costume tradiționale oferă locuitorilor din coșurile lor pogăcele și cozonaci care sunt coapte din făină nouă, iar flăcăii servesc pălincă și vin și cheamă oamenii, să se alăture la manifestație ca să meargă împreună la biserică pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru recolta bogată. Pâinea care a fost dusă în timpul manifestației va fi așezată pe altar și prin aceasta este exprimată mulțumirea pentru recolta.