Selectează o Pagină

CONACUL DE LA OTOMANI, ,,PREDAT LA CHEIE”

În cursul zilei de sâmbătă, la Conacul Komáromi a fost predat proiectul cu finanțare AFIR dedicat încurajării turismului local.

Sâmbătă dimineața, în prezența președintelui CJ Bihor, a primarului comunei Sălacea și a altor oficialități a avut loc predarea execuției de lucrări realizate prin programul PNDR, în valoare de 500.000 euro, proiectul fiind astfel conceput încât să nu aibă contribuție proprie a UAT-ului bihorean. De altfel, șansa de a se dezvolta o comună prin intermediul fondurilor europene a fost remarcat și în deschiderea evenimentului. Astfel de clădiri aflate deja în ruine, dacă sunt bine gestionate și incluse în circuitul turistic pot fi un imbold pentru dezvoltarea localității și a unei întregi microregiuni.

Proiectul de reconstrucție a Conacului Komáromi de la Otomani a început în anul 2012, în urma colaborării dintre comuna Sălacea și Administrația Bazinală din orașul Jula (Gyula) din Ungaria. Tocmai importanța fondurilor transfrontaliere a fost adusă ca punct de reper și de președintele Pásztor Sándor, care a remarcat faptul că și în acest ciclu de finanțare Bihorul este fruntaș în accesarea resurselor financiare disponibile pe programul RO-HU, iar implementarea acestora decurge foarte bine, indiferent că partenerul este din Hajdú-Bihar sau Békés. Sălacea este un exemplu pozitiv în accesarea și implementarea fondurilor nerambursabile, dovadă fiind și încheierea acestui proiect, concomitent cu deschiderea de noi expoziții la Otomani, practic renovându-se nu doar o clădire, ci ridicând o destinație turistică centrală pentru Valea Ierului și nordul județului. Una din principalele identități ale vieții comunității locale a fost și este echipa de voluntari pompieri a comunei Sălacea, grupare ce continuă să își desfășoare acțiunile, fără vreo întrerupere, de 144 ani!

În amintirea și cinstea acestei valori locale, una din sălile de expoziție ce tocmai a fost renovată în aripa conacului este dedicat acestei tematici, fiind un posibil punct de atracție a turismului. ,,Comunitățile locale se pot dezvolta doar prin fonduri europene. O comună obișuită nu are cum să își aloce resursele necesare”, a precizat Horváth Béla, primarul comunei Sălacea.

În cadrul acestui proiect s-a renovat curtea boierească, au fost amenajate săli de expoziții, s-a făcut achiziționarea de echipamente ce vor face mult mai atractive sălile de expoziții și, nu în ultimul rând, s-a amenajat pivnița lungă de peste 133 metri.

Planurile de viitor ale administrației conacului sunt proiecte ce urmează a fi depuse pe programul LEADER, focusat pe promovarea viticulturii, domeniu cu o specificitate aparte în satele comunei Sălacea.

Sursa: https://agentianewsbihor.ro/2019/05/20/conacul-de-la-otomani-predat-la-cheie/?fbclid=IwAR2kazb71EVlDZbYlxAWT14oUvwO7zCyvikb7B8smQm6vxx8BMK84jKkIHw.