Selectează o Pagină

Balc

          Din punct de vedere geografic, Balc este situat în partea de nord-est a județului Bihor, pe malul stâng al râului Barcău. Comuna este formata din satele: Balc (reședință), Ghida, Almașul Mare, Săldăbagiu de Barcău și Almașul Mic.

          Prima mențiune scrisă a satului datează din anul 1213, sub numele de Baluc. Este vechea reședința a familiei Bályok. Mai multe castele și conacul au fost construite în momente diferite, care au fost distruse în timpul invaziei tătari și al ocupației turcești. În anul 1856 Bályoki Szilveszter a fost proprietarul localității. Localitatea a devenit proprietarul  Episcopului János Pruisz, care a construit un castel de lemn de-a lungul râului Barcău, ale cărui urme erau încă vizibile în anii 1800. În următorii anii Bathory și Szenassy au fost proprietari al localității.

          Secolul al XVIII-lea este proprietatea familiei Károlyi prin căsătorie. Ei au construit un castel în stil baroc care este în prezent găsit. Cele două clădiri sunt conectate printr-un coridor sub care curge Micul Brcaul. Există, de asemenea un spa în curtea castelului. În plus, există numeroși copaci și plante rare în parcul de lângă castel, care a făcut această zonă mai frumoasă. În 1944, contele au părăsit castelul și parcul, situația care sa deteriorat de atunci.

         O altă clădire caracteristică a satului Balc este biserica reformată. Cea mai veche parte a bisericii este o capelă gotică construită în secolul al XIII-lea, iar o parte a navei a fost construită abia în secolul al XVI-lea.