Selectează o Pagină

„De la un pod la altul” este denumirea proiectului câștigător depus spre finanțare de comunele Sălacea și Hortobágy, în cadrul programului Interreg România-Ungaria. Aproximativ 1.600.000 euro vor fi la dispoziția celor două comunități pentru conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Horváth Béla, primar, Sălacea: „Aproape 1.000.000 euro va fi investiția în Sălacea, unde vrem să înființăm un centru turistic pentru promovarea Văii Ierului și o pistă de biciclete, să achiziționăm biciclete și vrem să reabilităm podul cu 4 arcade la Sălacea.”

În cadrul proiectului se va crea un coridor ecologic ce leagă cele două părți ale pășunii din Sălacea. Practic se va reface zona mlăștinoasă, cu flora și fauna distruse în ani ’60, când regimul comunist a decis transformarea acesteia în terenuri agricole. În Parcul Național Hortobágy se va dezvolta, printre altele, un sistem de iluminat public nepoluant.

Vincze Andrásné, primar, Hortobágy: „Pe suprafața întregii localități se vor instala corpuri de iluminat ecologice, cu ajutorul cărora vom reuși să reducem poluarea luminoasă cu 50%. Dorim să înființăm pe râul Hortobágy o zonă unde se poate studia flora și fauna specifice regiunii. Săptămâna viitoare va debuta o tabără națională de protecție a mediului, care va avea loc și vara viitoare, și unde așteptăm tinerii din Sălacea și Valea Ierului.”

Prezent, la sfârșit de săptămână, la castelul Komaromi din Otomani, unde a avut loc conferința de lansare a proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean Hajdú Bihar a vorbit despre colaborarea la nivel regional.

Bulcsu László, vicepreședinte Consiliul Județean Hajdú Bihar: „Nu se pune problema existenței unei frontiere la acest nivel. Să lăsăm acest subiect. Se poate colabora. În Europa există exemple demne de urmat. Nu am inventat noi acest lucru. Trebuie să urmărim colaborarea la nivel regional. Cu aceleași probleme sociale se confruntă și comunitățile din Ungaria: exilul tinerilor, lipsa cunoștințelor de specialitate, posibilități limitate de dezvoltare economică. Dacă punem bazele acestei colaborări, regiunea se va autosusține.”

Proiectul „De la un pod la altul” urmărește dezvoltarea unei infrastructuri turistice concentrată pe promovarea valorilor naturale ale câmpiilor din Valea Ierului și a Parcului Național Hortobágy, patrimoniu UNESCO.

Sursa: https://agentianewsbihor.ro/2018/07/02/1-milion-de-euro-pentru-salacea